Beeldbank gebruiken voor foto’s op je website? Waar moet je op letten?!

Afbeeldingen voor je website! Waar moet je op letten en waar kan je ze vinden? Kies je eigen beeldbank.

Foto’s en afbeeldingen zijn bijna net zo belangrijk voor een website als de teksten. Maar waar vind je goed beeldmateriaal voor je website? Wij geven je graag 5 beeldbanken waar je afbeeldingen voor je website kan vinden. Ook geven wij een kort overzicht van de verschillende licenties! Dit is van belang, want voor je het weet ontvang je een gepeperde factuur voor het gebruiken van een foto waar je eigenlijk geen rechten op hebt.

Welke licenties zijn er?

Voordat je begint, weet dat Google Images geen goede bron is om foto’s en afbeeldingen vandaan te halen. Deze website indexeert namelijk enorm veel foto’s van verschillende websites. De kans dat je een foto pakt welke je niet “zomaar” mag gebruiken is enorm groot. Om te weten welke foto’s je wel mag gebruiken is het van belang om te weten welke licenties er zijn.

 

Public Domain

Dit zijn foto’s waarvan het intellectuele eigendomsrecht is verlopen of waar de eigenaar ze heeft gevrijwaard van rechten. Deze afbeeldingen mag je vrij gebruiken.

Creative commons

Creative commons foto’s mag je onder bepaalde voorwaarden gebruiken op je website. Sommige licenties geven aan dat je de foto niet mag aanpassen of dat je een bronvermelding moet plaatsen. Check dus goed of je aan de voorwaarden kan voldoen via: Creative Commons![/one_fourth]

 

Royalty-Free

Hoewel de naam anders doet vermoeden kan je foto’s niet gratis gebruiken. Wel geeft het aan dat als je eens hebt betaald voor de foto je deze onbeperkt kan gebruiken. Je hoeft dus niet opnieuw te betalen voor iedere keer dat je deze foto gebruikt.

Rights Managed

Op de foto zitten specifieke rechten die vaak door de oorspronkelijke eigenaar bepaald worden. Je kan de foto mogelijk maar enkele malen gebruiken of je moet extra betalen om het volledige recht over de foto te hebben.

Beeldbanken

Wikimedia

Wikimedia is een beeldbank met zeer veel foto’s van hoge kwaliteit. Het grote voordeel aan Wikimedia is dat de rechten en licenties zeer goed beschreven zijn. Zo weet je dus zeker wanneer je een foto wel of niet mag gebruiken op je website. En zo ja onder welke voorwaarden.

gratis-fotos-website

Pixabay

Pixabay is een beeldbank met uitsluitend “public domain” foto’s en illustraties. Op deze website kan je alle foto’s gratis en zonder bronvermelding gebruiken voor alle doeleinden, zoals websites of folders.

gratis-foto-website

Flickr

Flickr heeft een gigantisch aanbod aan zowel Public Domain foto’s als Creative Commons foto’s. Let op dat de weergave hiervan niet heel duidelijk is, controleer dus extra goed voordat je een foto van Flickr gebruikt op je website.

beeldbank-flickr

Shutterstock

ShutterStock biedt miljoenen Royalty-free foto’s en illustraties aan, je kan betalen per maand voor een bepaald aantal images, of je kan ervoor kiezen foto’s in een batch af te nemen (bijvoorbeeld per 5 of 10). Dit is geen gratis oplossing, maar wel een goede beeldbank met een gigantische hoeveelheid foto’s en illustraties.

shutterstock

 

Over LeaseYourSite.nl

Wij helpen je graag met het bouwen van je website. Dit kunnen wij op maat doen, of wij kunnen alle benodigdheden faciliteren via een Ready to Go pakket. In dit blog geven wij regelmatig tips uit de praktijk. Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben kan je altijd contact met ons opnemen of een reactie achter laten.[/one_half]

Meer informatie?

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Begin te typen en druk op Enter om te zoeken